Sörbro Gård

Familjen mjölkar
När getterna ska mjölkas på morgonen hjälper hela familjen till. Arthurs fru, Åsa Nyberg, justerar maskinen, medan dottern Marijke tittar på.

Precis vid infarten till Vårdinge By folkhögskola ligger Sörbro Gård, en getfarm med 120 getter och ett eget gårdsmejeri. Här driver Arthur Borghs och hans familj en gård som är både KRAV-märkt och Demeter-certifierad (biodynamisk).

Det biodynamiska jordbruket är ett kretsloppsbaserat jordbruk där man vårdar jordens näringshalt genom att alternera mellan olika grödor och man anpassar djurhållningen efter hur mycket foder gården kan producera.

På gården finns en liten självbetjäningsbutik där man kan handla olika varianter av getost (färskost, feta, matlagningsost) samt getmjölks-yoghurt och färska grönsaker från gårdens odlingar.

Arthur berättar att getost och getmjölk har blivit populärt bland dem som undviker laktos, och därför håller han just nu på med att ta fram nya produkter för den målgruppen.

Sörbro_matlagningsost_ny skugga_NY Vi på Svalins Spis har förälskat oss i Sörbros hårdost, som har en kraftfull, lagrad smak. Vi använder den dels i spenat- och getostplättarna och även i rödbetsgratängen, där getostens starka smak balanseras av rödbetornas sötma.

 

Getter i motljus 1
Getterna på Sörbro Gård har gott om plats att springa runt och göra sådant som getter gör.

 

Kommentarer inaktiverade.