Historia

Historien om familjeföretaget Svalins spis börjar i Norrköping, där kocken Hasse Svalin – som en gång börjat sin yrkesbana på välrenommerade restaurang Peters – startade cateringföretaget Matlangarna, samtidigt som han ändrade mathållningen på förskolan Hatten genom att där börja laga mat från grunden. Han såg till att köket uppgraderades från uppvärmningskök till ett kök för råvaruförädling och matlagning. Efter en tid tog Hasse över ansvaret för stadens Waldorfskola. Intresset för pedagogiska sammanhang delade han med hustru Maria Svalin Sundfeldt, kulturpedagog och barnkulturvetare.

1990 flyttade familjen till Trosa där Hasse fick anställning som köksmästare på Bomans Hotell, som är känt för förstklassig mat och intressant vinkällare.

unnamed
Mamsellerna dukar vackert. Foto Monica Sjöström.
Svalins spis flyer_fixad
Reklamblad för Svalins spis.

Efter några år erbjöds familjen att ta över driften av Mamsell Trosa, matcafé sedan tidigt 60-tal, pittoreskt inrymt i stadens gamla polis- och brandstation. Både menyn och konceptet förnyades. Maten blev snabbt uppskattad av både Trosabor och turister, den stora grönsaksbuffén var mycket omtyckt.

En scen byggdes upp med intressanta kulturprogram och musikkvällar. Såväl kända artister som lokala begåvningar fick utrymme på scenen och många gånger var det så fullsatt att merparten av publiken fick uppleva konserten i parken utanför. Det blev många speciella möten mellan människor, mat och musik. De tre barnen växte upp med restaurangarbetet och företagandet.

Att utveckla à la carte-verksamhet inom ramarna för det lilla K-märkta huset var svårt, så familjen startade en ny restaurang i en källarlokal vid torget, intill Trosaån. Svalins spis var en á la carte restaurang i småstadsstorlek med mottot ”mat, öl och vin, helt enkelt”. Om eftermiddagarna såg man mamseller i svepande linneklänningar bära plåtar med nygräddat bröd över torget mellan restaurangerna.

Det sägs att Hasse Svalin är kocken som gjorde rårakan och gösen till något sörmländskt, och obligatoriskt på menyn.

2005 sålde familjen Svalins spis och 2006 dök det upp intressenter för ett övertagande av Mamsell Trosa. Hasse och Maria sökte sig båda tillbaka till de pedagogiska sammanhangen. Hasse tog anställning som kökschef på frisksportarnas folkhögskola Stensund, utanför Trosa. Maria sökte sig tillbaka till Centrum för barnkulturforskning vid Stockholms universitet.

Hösten 2013 blåstes nytt liv i familjeföretaget som istället för Matlangarna nu fick namnet Svalins spis AB. Företaget fick förtroendet att driva köket på folkhögskolan Vårdinge by och uppdraget att laga vegetarisk, ekologisk mat. På Vårdinge blev också Hasses gamla idé om matlådor med ekologisk vegetarisk husmanskost möjlig att genomföra. Startskottet var ett samtal med vännen Anton Hultberg Hansen som i två års tid kom att knytas till företaget och alla sidor av projektet med färdigrätter, från idé och planering till förverkligande och lansering.