Glaskulans Dagligverksamhet

 

Glaskulans daglinverksamhet
Hasse inspekterar basilikan.
På Glaskulan odlar man utan bekämpningsmedel. Men eftersom de inte har certifierat sig, så räknas deras skördar inte som ekologiska, trots att de är helt obesprutade. 
På Glaskulan odlar de utan bekämpningsmedel. Men eftersom de inte har certifierat sig, så räknas deras skördar inte som ekologiska, trots att de är helt obesprutade.

Med jämna och ojämna mellanrum brukar vi få leveranser från Glaskulan. När gurkorna har vuxit till sig; när basilikan vuxit sig stor och spänstig; när man plockat av tomatplantorna och behöver få avsättning för 164 kilo tomater.

För oss i köket är känns det som en otrolig lyx att få obesprutade, nyskördade råvaror levererade direkt till dörren. Det är en angenäm utmaning att hitta en användning för de rikliga skördarna från Glaskulan.

Glaskulans dagligverksamhet är en del av Hagastiftelsen, som har verksamheter och boende för människor med funktionshinder. I Vårdinge By har man ett hantverkshus och Bisysslan – den enda verkstad i Sverige där man tillverkar ramar till bikupor. På Svalins Spis har vi förmånen att ha Hagastiftelsen som gäster i vår servering. Det är ett roligt gäng som livar upp stämningen med sånger, anekdoter och glada tillrop.

Inom antroposofin är idén om den helande trädgården stark. Genom att odla och bruka jorden kan man finna både ro och kraft. På Glaskulan får människor både möjlighet att odla och tillfälle att växa. Kanske är det därför, som tomaterna smakar så gott.

Kommentarer inaktiverade.