Trädgård och hantverk

 

Kollage_trädgård
Hasse lär ut surdegens mysterier till förra årets trädgårdselever.

På folkhögskolan Vårdinge By finns en linje – Trädgård och Hantverk, där eleverna lär sig att odla ekologiskt. Eleverna börjar läsåret i februari och slutar i december. Sommaren är arbetstid för trädgårdseleverna. När alla andra är lediga har de bråda dagar med att vattna och rensa ogräs.

Vi i köket har en speciell relation till trädgårdslinjen. På hösten har de en särskild temavecka i köket där de lär sig att tillaga alla goda grönsaker som de har odlat. Förra året hann vi även med ett baka surdegsbröd, göra surkål och utforska begreppet raw food.

På sommaren händer det ofta att någon av eleverna knackar på och erbjuder oss något från trädgården. Det kan vara mangold, chili eller ärtskott. Eller så har de har de plockat nässlor eller odlat senapsskott.

För oss som arbetar med vegetarisk och ekologisk matlagning, är det en ynnest att det finns en trädgårdslinje på skolan.  De bidrar med inspiration och fantastiska råvaror, direkt från trädgårdslandet.

Skolans odlingar besprutas inte, men då de inte bedriver kommersiell verksamhet har trädgårdslinjen inte certifierat sig, vilket innebär att deras grönsaker inte får kallas ”ekologiska”.

Kommentarer inaktiverade.