Handgjorda lampor till serveringen

Dharma & Kerstin
Dharma Korsgaard visar sina specialdesignade keramiklampor. I bakgrunden syns keramikläraren Kerstin Burström.

När vi byggde om vår servering i somras saknade vi en plan för de lampor som hade hängt i taket tidigare. Kvar blev en rad med socklar, som såg ganska trista ut.

Men så en dag kom keramikläraren Kerstin Burström förbi och frågade om inte keramiklinjen kunde få tillverka nya taklampor åt oss. Vi hade inte ens tänkt tanken, att man kunde tillverka lampor i keramik… Men sedan erinrade vi oss Kerstins lampor och tänkte att det kanske kunde bli riktigt fint.

Det blev keramikern Dharma Korsgaard, som fick i uppdrag att designa och framställa lamporna.

”Min önskan var att arbeta med keramik i en offentlig miljö där många rör sig, och där man får räkna med att många ser ens verk och måste förhålla sig till dem. Eftersom serveringen i matsalen var inne i en förändringsprocess kändes det som ett spännande uppdrag att ta itu med. Jag valde att arbeta med porslinslera och att kavla in riskorn som poppar som popcorn när man bränner dem i ugnen vid 1280°C.  Där riskornen har suttit blir leran extra genomskinlig och där kan ljuset lättare tränga igenom plattorna.        

Nu fattas bara de sista momenten. Plattorna ska monteras på ramar, som ska skruvas upp i taket. Vi ser fram emot att få beskåda det färdiga resultatet.

Dharma Händer
Dharma Korsgaard demonstrerar konstruktionen. Lamporna hängs i mässigngskrokar som skruvas upp i en träram i taket. Ljuset riktas mot serveringen, men tränger även ut på de ställen där riskornen har suttit.

 

Kommentarer inaktiverade.